RPO. Wat, hoe en vooral: Waarom?

Door Sebastiaan Cové

Recruitment is meer dan mensen werven, dat hoeven we jou niet te vertellen. Van doelgroepbepaling, wervingsplannen opstellen, employer branding en vacatureteksten schrijven tot gesprekken voeren, selectie, introductie, onboarding en data-analyse; aan uiteenlopende processen geen gebrek. En al deze processen vragen - naast de nodige tijd en aandacht - om specifieke kennis en vaardigheden. Niet zo gek dus dat jij of de HR-professional in jouw organisatie dit niet allemaal alleen kan en wel wat hulp kan gebruiken. Sterker nog: steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van een strategische recruitmentpartner en kiezen voor Recruitment Process Outsourcing. En daar hebben ze zo hun redenen voor.

Wat is RPO precies?
Bij Recruitment Process Outsourcing gaat het om het oplossen van de 1001 uitdagingen die komen kijken bij het werven van de juiste medewerkers voor jouw organisatie. Door het recruitmentproces te outsourcen, kom je tot effectieve en real-time oplossingen voor al die uitdagingen die de groei van je organisatie nu in de weg zitten.

Een van de voordelen van RPO ten opzichte van een interim recruiter is dat een RPO-bedrijf binnen de eigen club recruiters altijd de juiste medewerker vindt voor elke klus, of het nu gaat om sourcing, vacaturemarketing, vertaling van de strategie of stakeholdermanagement. Er zijn enorm veel goede recruiters, maar één recruiter die overal even goed in is? Die én weet waar de financials zitten die jij nodig hebt én weet hoe je ze interesseert én hoe je ze benadert én hoe je de directie overtuigt van het budget én de data op de juiste manier weet te meten en analyseren?  Die moeten wij nog ontmoeten.

Onze visie op RPO
Je hebt RPO en je hebt Timetohire. Dit zeggen we zo stellig omdat wij niet geloven in het simpelweg over de schutting gooien van recruitment, wat in veel organisaties gebeurt. Nee, onze gedachte is dat RPO altijd gericht is op de lange termijn én in nauwe samenwerking met de opdrachtgever gebeurt. Nemen wij de opdracht aan, dan duiken we met ons team eerst diep in je bedrijf, zodat we je van binnen en buiten leren kennen. Van de mensen tot de data. Van de strategie tot de uitvoerende processen. Wat kan beter? Wat heeft een nieuwe medewerker nodig om over een paar jaar nog bij de organisatie te passen?

We pakken hierbij niet het hele recruitment over, maar nemen delen uit handen. Kortgezegd richten we recruitmentprocessen in bij start en scale-ups, professionaliseren we ze bij middelgroote bedrijven en versterken we ze bij corporates. Wat wij daarbij wel en niet doen en wanneer we het stokje weer overdragen aan jouw mensen, bepalen we in overleg met jou.

Samen muziek maken
Omdat we elkaar nodig hebben om tot duurzame successen te komen, spreken we bij Timetohire dan ook liever van Recruitment Process Orchestrating dan van Recruitment Process Outsourcing. In ons orkest speelt iedereen zijn eigen instrument, en samen vormt dat een geheel dat meer is dan de som der delen. Een andere manier waarop we RPO wel eens vertalen, is Recruitment Performance Optimisation. Op welke doelgroep moeten we de werving focussen om ervoor te zorgen dat de bedrijfsdoelen behaald worden? Hoe optimaliseren we de recruitmentinspanningen? We gaan zorgen dat we de juiste dingen gaan doen met elkaar. Voorsorteren, zodat je straks de juiste mensen hebt.

De 10 stappen van ons Recruitment Framework
Om onze opdrachtgevers en onszelf te helpen, hebben we een Recruitment Success Framework opgesteld. Dit framework fungeert als tool of stappenplan, waarmee je op een efficiënte manier tot duurzaam recruitment komt. Het framework zorgt er niet alleen voor dat alle aspecten van recruitment de nodige aandacht krijgen, het resulteert ook in een duidelijke roadmap die fungeert als blauwdruk voor HR én de rest van de organisatie. Zie het als een stuk borging en verwachtingsmanagement tegelijk.

Van strategie naar plaatsingen
Dit holistische framework begint bij de bedrijfsstrategie. Waarom heeft je bedrijf mensen nodig? Het heeft immers weinig zin in het wilde weg te gaan aannemen. Om te bepalen welke mensen er nodig zijn om de strategische doelen te bereiken, moet je eerst snappen waar de organisatie heen wil. Via stappen als employer branding, relatieopbouw, inrichting van de sollicitatieprocedure en selectie, gaan we vervolgens naar de aanname, onboarding en het meten van relevante data. Werk je volgens dit framework, dan is succes stap 10, is onze ervaring. Meer over ons Recruitment Success Framework lees je in deze whitepaper.

Negen redenen om voor RPO te kiezen
Vraag je onze klanten wat de voordelen zijn van een RPO-aanpak boven traditioneel ‘no cure no pay’ recruitment, dan krijg je de volgende antwoorden.

 1. Duurzame long term oplossingen boven quick fixes
  Een RPO-recruiter werkt zowel op de voorgrond als op de achtergrond aan recruitment, waardoor het een doorlopend proces wordt en niet een ‘u vraagt, wij leveren’ idee. We zijn actief in de markt voordat het nodig is en bouwen uit jullie naam aan een talentpool, die we actief onderhouden. Voor de vacatures van nu én straks.
 2. Lastenverlichting en focus eigen personeel
  Het hebben van een ervaren RPO-partner neemt de druk van de schouders bij niet alleen je recruiters en HR-professionals maar ook het personeel dat overuren moet draaien om de onderneming draaiende te houden. RPO helpt je bedrijf zich te richten op de core business i.p.v. werving en selectie.
 3. Optimale inzet van expertise en teamwork
  Doordat je niet één recruiter inhuurt maar een team, krijgt iedere RPO-opdracht of deelopdracht de specialist die hij verdient. Onze recruiters hebben stuk voor stuk hun eigen specifieke capaciteiten. De een blinkt uit in sourcing, hunting of kwalificatie, de ander in job marketing of candidate journey management. Bovendien hebben ze een netwerk waar je u tegen zegt. Tien tegen een dat dat van pas komt.
 4. Ultieme flexibiliteit
  RPO maakt het mogelijk snel op en af te schalen, wat je met eigen personeel niet kunt. Afhankelijk van de behoefte kunnen wij de inzet van onze recruitmentspecialisten op korte termijn intensiveren of afbouwen. Hoeveel wervingscapaciteit zet je wanneer in? Met RPO bepaal je het lekker zelf.
 5. Toegang tot talentRPO-recruiters hebben toegang tot het talent dat jíj zoekt.
  Doordat jij of jouw HR-manager de werving ‘erbij’ doet, je budget ontoereikend en/of de concurrentie op de markt hoog is, heb je zelf beperkte toegang tot job portals en andere bronnen. Gespecialiseerde RPO-bedrijven als wij hebben de lijntjes en middelen die nodig zijn om vacatures effectief te plaatsen en te reageren op honderden interessante cv’s.
 6. Betere kostenbeheersing
  Liever een variabele kostprijs dan een vast bedrag per maand? Bij RPO betaal je alleen voor de diensten die je afneemt. Doordat we werken met een basisfee plus succesfee, kan het inhuren van een gespecialiseerde RPO-recruiter voor een bepaald proces zomaar eens enorm kostenefficiënt zijn vergeleken met het inhuren en betalen van een volledig intern recruitment team. Bovendien is gedurende een langere periode samenwerken altijd voordeliger dan het steeds weer opnieuw inwerken van een nieuwe recruiter of werving-en-selectiebureau.
 7. Efficiëntere processen
  Laat je je ondersteunen door een RPO-bedrijf? Dan resulteert dit in gestroomlijnde recruitmentprocessen, waarmee de beste resultaten worden gehaald in de kortst mogelijke tijd. Naast het ontwerpen en implementeren van een nieuwe wervingsstrategie kunnen we je ook begeleiden bij het opstellen van je wervingsbudget, zodat geldverspilling tot een minimum wordt beperkt.
 8. Hoge transparantie en meetbaarheid van resultaten
  De eerste resultaten van RPO zijn direct na de eerste weken van de samenwerking al zichtbaar, onder andere in de vorm van interne betrokkenheid en online zichtbaarheid. Je krijgt van ons alle relevante (kandidaat)gegevens en informatie en we werken volledig transparant, zodat ons werk voor jou eenvoudig te monitoren, meten en/of over te nemen is. Een hoge Return On Investment? Je zult het zelf zien.
 9. Ook resultaat in crisistijd Elke conjunctuurfase kent zo z’n uitdagingen.
  Loopt de economie als een tierelier? Dan stappen mensen makkelijk over. Is de markt onzeker? Dan kiezen veel medewerkers voor de veilige weg en blijven ze zitten waar ze zitten. Werven in tijden van crisis kost simpelweg meer tijd en energie, wat maakt dat het wervingsbudget opgeschroefd zou moeten worden. Helaas zien we in de praktijk vaak het tegenovergestelde: zowel het marketing- als het recruitment & opleidingsbudget wordt afgeknepen. Doodzonde, je hebt immers juist nú de juiste mensen nodig!

Hoe groter de uitdagingen en hobbels die voor je liggen, hoe meer je de achten en negens nodig hebt en de zevens niet volstaan. Kies je voor RPO, dan is een muurvaste of überkrappe arbeidsmarkt onze zorg. En heb jij minder last van conjunctuurwisselingen.

Over futureproof recruitment gesproken.

Don't want to miss anything?

Stay up to date

We love to share our insights from the recruitment world with you. Sign up in order to receive our newsletter.

Sign up