Wat zijn de uitdagingen van Recruitment Process Outsourcing (RPO)?

Auteur - Jimin van der Heijde

Recruitment Process Outsourcing (RPO) wordt vaak geprezen om zijn vele voordelen zoals kostenefficiëntie en toegang tot specialistische expertise. Maar zoals elke zakelijke beslissing, komt RPO ook met zijn eigen reeks uitdagingen. In deze blog duiken we dieper in de mogelijke valkuilen en uitdagingen van RPO, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Integratie van Bedrijfscultuur

Een van de grootste uitdagingen van RPO is de integratie van bedrijfscultuur. Hier is hoe dit kan gebeuren:

 • Externe Invloed: Een RPO-provider werkt vaak buiten jouw organisatie. Dit betekent dat ze niet volledig ondergedompeld zijn in je bedrijfswaarden en dynamiek. Een goede dienstverlener zorgt ervoor dat ze zichzelf volledige integreren in de cultuur van jouw bedrijf.
 • Mismatch in Kandidaten: Wanneer ze dit niet doen kan het voorkomen dat kandidaten die door de RPO-provider worden voorgesteld, niet goed passen bij je specifieke bedrijfscultuur. Kijk dus goed naar de werkwijze, voordat je een provider kiest.

2. Gedeelde Controle

Met RPO geef je een deel van de controle over je wervingsproces uit handen, wat uitdagingen en nieuwe mogelijkheden biedt.

 • Beperkte Inzichten: Je hebt mogelijk minder zicht en invloed op de dagelijkse wervingsactiviteiten, maar dit geeft je de kans om je te concentreren op strategische HR-taken.
 • Vertrouwen op de Provider: Je moet vertrouwen op de RPO-provider om de juiste beslissingen te nemen. Dit vereist een sterke partnerschap en open communicatie, wat de samenwerking kan versterken.

3. Initiële Investering

Hoewel RPO op lange termijn kostenbesparend kan zijn, is de initiële investering vaak hoog.

 • Implementatiekosten: Het opzetten van een RPO-overeenkomst kan een flinke investering zijn. Denk aan kosten voor contractonderhandelingen, integratie van systemen en training. Deze investeringen kunnen echter leiden tot verbeterde efficiëntie op de lange termijn.
 • Lopende Kosten: Maandelijkse of jaarlijkse vergoedingen kunnen nog steeds hoger uitvallen dan interne werving, maar bieden vaak betere resultaten en waarde door gespecialiseerde expertise.

4. Vertrouwen op een Externe Partner

Het volledig vertrouwen op een RPO-provider biedt zowel kansen als uitdagingen.

 • Leveringsbetrouwbaarheid: Als de RPO-provider niet aan de verwachtingen te voldoet, kan dit extra uitdagingen creëren binnen je wervingsproces. Een goede partij signaleert mogelijke bottlenecks echter vroegtijdig en stelt in samenspraak met jou hiervoor een verbeterplan op.
 • Exitstrategie: Het beëindigen van een contract met een RPO-provider en het terug in-house brengen van je wervingsproces kan een investering vergen, maar het is een beheersbaar risico met een goed geplande strategie.

5. Interne Samenwerking

Het inschakelen van een RPO-provider kan intern voor aanpassing zorgen.

 • Verandering in Rollen: HR-medewerkers kunnen zich zorgen maken over hun positie, maar duidelijke communicatie over de voordelen en de rolverdeling kan deze zorgen verminderen.
 • Motivatie Versterken: Door het verlichten van de werkdruk op administratieve taken, kunnen interne teams zich richten op strategische HR-initiatieven, wat de motivatie en betrokkenheid kan verhogen.

6. Flexibiliteit

Hoewel RPO’s vaak als flexibel worden gezien, kan dit soms een uitdaging zijn.

Contractuele Aanpassingen: Hoewel contracten soms beperkingen hebben, bieden veel RPO-providers de mogelijkheid om flexibel te reageren op veranderende behoeften door aangepaste oplossingen te bieden.
Tijdelijke Opschaling: Het snel op- of afschalen kan een uitdaging zijn zonder het bestaande contracten te herzien, maar een goede RPO-provider kan vaak flexibele oplossingen bieden.

7. Data Privacy en Beveiliging

Bij het uitbesteden van recruitment, vertrouw je gevoelige informatie toe aan een externe partij.

 • Gevoelige Informatie: Kandidateninformatie die extern wordt beheerd, kan kwetsbaar zijn voor datalekken, maar goede RPO-providers hebben vaak robuuste beveiligingsmaatregelen om dit risico te minimaliseren.
 • Compliance: Er kunnen juridische risico’s ontstaan als de RPO-provider niet voldoet aan de gegevensbeschermingswetgeving, maar gerenommeerde providers houden zich strikt aan de relevante wet- en regelgeving.

Overwegingen voor het Maken van een Beslissing

Voordat je kiest voor RPO, is het belangrijk om deze uitdagingen positief te benaderen en te beheren. Hier zijn enkele tips om je te helpen een weloverwogen keuze te maken::

 • Evaluatie van de Cultuur: Zorg ervoor dat de RPO-provider de bedrijfscultuur goed begrijpt door middel van diepgaande gesprekken en documentatie.
 • Heldere Communicatie: Stel duidelijke communicatiekanalen op en definieer verwachtingen om de controle te waarborgen en vertrouwen op te bouwen.
 • Kostenanalyse: Maak een gedetailleerde kostenanalyse om te bepalen of de initiële en lopende investeringen binnen je budget passen.
 • Risicobeoordeling: Voer een risicobeoordeling uit om de afhankelijkheid van de externe provider in te schatten en plannen te maken voor eventuele leveringsuitdagingen.
 • Betrokkenheid van Medewerkers: Betrek je interne HR-team bij de beslissing om een RPO-provider in te schakelen en communiceer duidelijk over de redenen en voordelen van deze stap.

Conclusie

Recruitment Process Outsourcing (RPO) biedt tal van voordelen zoals kostenefficiëntie, toegang tot gespecialiseerde kennis en verbeterde wervingsprocessen. Hoewel er uitdagingen zijn, kunnen deze positief worden benaderd en effectief worden beheerd door middel van strategische planning en samenwerking met een betrouwbare RPO-provider.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met RPO? Bekijk dan onze RPO-pagina voor meer informatie en ontdek hoe wij jouw wervingsproces naar een hoger niveau kunnen tillen.

Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Ontdek ons Recruitment Success Framework en zie hoe wij met onze expertise jouw wervingsprocessen kunnen verbeteren.

Don't want to miss anything?

Stay up to date

We love to share our insights from the recruitment world with you. Sign up in order to receive our newsletter.

Sign up