Werkgeluk: People First

Edwin de Jonge

Werkgeluk, DIY?

De term “werkgeluk” is niet terug te vinden in de dikke Van Dale. “Werk” en “geluk” los van elkaar vinden we wel terug.

Werk: moeite, inspanning: werk van iets maken (veel) moeite voor iets doen.
Geluk: gunstige loop van omstandigheden.

Als je deze twee combineert dan is de uitleg: “Tijdens een inspanning een gunstige loop van omstandigheden ervaren.” Geluk impliceert hierbij dat je het niet zelf in de hand hebt. Het is toeval dat je tijdens je werk geluk hebt. Maar is het zo dat we de mate waarin we arbeidssatisfactie voelen een kwestie van toeval is? Kunnen we dit aan het lot overlaten en maar hopen dat werk ons geluk brengt?

De meeste mensen zullen de vorige vraag negatief beantwoorden, wij zijn ‘masters of our own destiny’, ‘Geluk is een keuze’, ‘Als jij geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen’, enzovoort.  Wij zijn overtuigd dat we zelf aan het roer staan en zelf ons geluk bepalen.

Er zijn echter meer (jonge) mensen dan ooit die zeggen zich ongelukkig te voelen. Er zijn meer twintigers en dertigers met een burn-out dan ooit tevoren. Zij denken ook dat ze de mate van geluk zelf in de hand hebben, maar de realiteit heeft anders uitgepakt. Het gevoel dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk draagt zo bij aan ongelukkig zijn, immers dat het niet loopt zoals verwacht en dat je niet die topjob hebt, met die fantastische partner thuis, in dat prachtige koophuis, met 200 beste vrienden, is alleen maar aan jezelf te danken.

Om gelukkig te zijn moeten wij dus accepteren dat er ook een mate van geluk (toeval) bij komt kijken. Het is niet alleen DIY. Maar helemaal los laten kunnen we natuurlijk ook niet. Wat te doen?

Hoe help je werkgeluk een handje?

Vaak weten we helemaal niet wat ons gelukkig maakt en wat niet. Zeker aan het begin van onze carrière is dat misschien nog zoeken. Daarnaast zijn voor iedereen weer andere dingen belangrijk. Zo wordt de één gelukkig van met veel mensen samen werken en werkt de ander liever rustig alleen. Gun jezelf de tijd om erachter te komen wat jij belangrijk vindt in je werk. Maak fouten en laat je niet uit het veld slaan als je even niet gelukkig bent. Zoek uit waarom je niet happy bent en ga op zoek naar iets anders. Ga er niet vanuit dat je dan gelijk de juiste keuze maakt. Misschien is het wel weer niet helemaal goed. Alleen al door jouw zoektocht groei je en kom je op een hoger plan. Ga op zoek naar een organisatie waar je zelf invulling kan geven aan je functie en waar je verschillende kanten van jezelf kan uitproberen.

Elementen van werkgeluk

Is er dan helemaal niets algemeens te zeggen over werkgeluk? Is de individualisering helemaal toegeslagen of zijn er overkoepelende elementen die een rol spelen in de mate van arbeidssatisfactie? Die zijn er gelukkig wel.

Voorop staat waardering. En je gewaardeerd voelen gaat verder dan alleen de financiële beloning. Waardering is een basisbehoefte op de werkvloer die we elkaar moeten tonen en wat soms ingewikkeld kan zijn. De valkuil is dat we bij waardering onszelf gaan vergelijken met de wijze waarop collega’s worden gewaardeerd. Niet doen! Daar word je meestal ongelukkig van!

Naast waardering zijn er andere zaken die een rol spelen:

  • Impact (Verschil kunnen maken in de organisatie/ in je werk)
  • Vrijheid (Balans werk/ privé en ruimte om je eigen werk in te richten)
  • Passie (waar jouw hart of ambitie ligt)
  • Respect (Ontvangen van feedback en erkenning van collega’s)
  • Samen (Werkgeluk is een teaminspanning en hangt af van de mensen met wie je werkt)
  • Cultuur (Aansluiting bij kernwaarden/cultuur die aansluit)
  • Trots (sterk werkgeversmerk)
  • Purpose (je werkt aan een groter doel)
  • Succes (positief resultaat van je inspanningen)

De mate waarin deze elementen van belang zijn voor jouw werkgeluk, zal persoonlijk zijn. En het is natuurlijk niet het één of het ander. Zo benadrukken hybride werken, work-from-anywhere, digital nomad en remote, dat we vrij kunnen zijn in waar en wanneer we ons werk doen. De tegenhanger van na een uurtje in de file allemaal op hetzelfde moment inklokken in een moderne werkfabriek. We zijn we het er allemaal wel over eens dat dit laatste ons gevoel van geluk niet positief beïnvloedt. Maar als we niet gelukkig zijn met wat we doen en met wie we samenwerken, dan maakt de plek waar of tijdstip waarop we werken niet veel uit. Werkgeluk is een teaminspanning, en hangt sterk af van de mensen met wie je werkt. Als we niet dezelfde normen en waarden delen, zijn we alsnog eenlingen binnen een groep. De cultuur van de organisatie waarin je werkt en samenwerkt is dan ook een belangrijke factor voor werkgeluk.

Er is geen simpel recept voor werkgeluk. Het is een proces van trial and error. Maar om deze elementen succesvol in te vullen, moet er aan één basisvereiste voldaan worden: People First. In een organisatie waar aandacht voor mensen centraal staat is er ruimte voor alle elementen en ruimte voor medewerkers om hierin hun werkgelukgeluk te vinden.

People First

Concluderend is het duidelijk dat je werkgeluk moet vinden. Daar heb je soms een beetje geluk bij nodig. Je moet zelf op zoek gaan naar datgene wat jij belangrijk vindt, waar jij je goed bij voelt en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Maak je hierbij af en toe de verkeerde keuze? Pas je keuze aan en ga weer verder.

Zoek een organisatie die jou hierbij helpt. Een organisatie met een growth-mindset die flexibel is. Een organisatie waar aandacht is voor alle elementen van werkgeluk en waar mensen op de eerste plaats komen.

Meer over dit onderwerp? Lees dan onze blog over de valkuilen op de weg naar werkgeluk

De leukste banen binnen recruitment

Werken bij Timetohire

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Klik hier om te zien welke functie jij bij ons kan vervullen.

Onze Vacatures