Tech recruiter

Aangezien de behoefte aan technische kandidaten erg groot is voor veel bedrijven, zijn er gespecialiseerde tech recruiters die alles van de markt weten. Ze hebben passie voor recruitment en de techniek en passen de juiste wervingsstrategie toe om technische kandidaten te matchen met een passend bedrijf.

Scroll

Wat doet een tech recruiter?

Een tech recruiter is verantwoordelijk voor het vinden en werven van technische kandidaten voor een organisatie. Dat is een ruim begrip, want het gaat om recruiters met kennis op gebied van bijvoorbeeld ICT’ers, maar ook specialisten die werken in de bouw of techniek. Vaak is de benodigde kennis van de inhoud van de vacatures complexer dan non-technische vacatures, waardoor er een onderscheid is gemaakt. Echter de werkzaamheden zijn vergelijkbaar met die van een corporate recruiter en omvatten het uitvoeren van specifieke wervingsstrategieën, het screenen van sollicitaties, het voeren van gesprekken en het begeleiden van kandidaten door het gehele aannameproces. Het doel is om de juiste persoon te vinden die aan zowel de technische vereisten voldoet, maar ook een goede culturele match vormt met de organisatie. Een tech recruiter kent de markt goed, zoekt daardoor gericht en weet op die manier de juiste matches en mogelijkheden te bespreken.

Werving en selectie

Tech recruiters kennen de technische arbeidsmarkt. Een gewilde markt waarin veel vraag is, maar weinig aanbod. Tegenwoordig zie je daarom ook vaak dat bedrijven opleidingen aanbieden in ruil voor commitment, waardoor de recruiter een bredere doelgroep kan benaderen. Tech recruiters zetten de juiste wervingsstrategie op en begrijpen welke kennis en kwaliteiten een kandidaat nodig heeft om te passen bij een bepaalde functie. Om te zorgen dat kandidaten voor een langere termijn worden aangenomen, wordt er ook voor gezorgd dat er een culturele match is met passende doorgroeimogelijkheden. Snelle en korte communicatiestromen zijn daarbij van belang. Een tech recruiter zorgt voor een goede kennis van het bedrijf en regelt de sollicitatieprocedure van A tot Z.

Sourcing

In deze sector is enkel het uitzetten van een vacature niet voldoende. Als tech recruiter weet je in welke hoeken je moet zoeken en ga je proactief aan de slag om kandidaten met potentiële profielen te benaderen. Je gebruikt de juiste communicatiestijl en doordat je een specificatie focus hebt op de technische gebieden, weet jij via verschillende platvormen kandidaten te vinden en te binden aan de organisatie. Ook denk je out of de box om talentvolle kandidaten te vinden die interesse hebben om deze sector te ontdekken. Tech recruiters begrijpen zowel de wensen van de kandidaten als de belangen van organisaties. Ze schakelen snel met de kandidaten en stellen zich flexibel op om aan zoveel als mogelijk wensen en belangen te voldoen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op verschillende tijdstippen werkt, om voor iedereen bereikbaar te zijn.

Employer branding

Door het grote aanbod van tech bedrijven is het van belang dat de organisatie een goede employer branding heeft. Als organisaties zich kunnen linken aan een herkenbaar en positief imago, zal het tech talent eerder openstaan om mogelijkheden te bespreken. De naamsbekendheid van de organisatie tezamen met de cultuur is erg van belang om zich te kunnen onderscheiden van alle andere organisaties die concurreren in deze krappe arbeidsmarkt. Tech recruiters helpen bij het signaleren van de USPs van een organisatie en het uiten hiervan op de juiste kanalen met als doel het zichtbaar worden in de doelgroep.

Skills van een tech recruiter

Communicatieve vaardigheden

Tech recruiters weten zich snel aan te passen naar het taalgebruik op verschillende niveaus. In de meeste gevallen gaat het om korte en duidelijke informatie en ben je in staat om de juiste vragen te stellen.

Flexibel

Flexibiliteit is van belang in het vak gebied van tech recruiters. Daarmee wordt bedoeld dat jij je aan kan passen aan verschillende wervingsstrategieën, maar ook rekening houdt met bijvoorbeeld werkplaatsuren en momenten waarop kandidaten goed te bereiken zijn.

Doorzettingsvermogen

Door middel van het stellen van bepaalde doelen die tech recruiters willen realiseren, worden keuzes gemaakt. Je bent in staat om tegenslagen niet te laten weerhouden om die keuze tot uitvoer te brengen. Het vergt energie en motivatie om door te zoeken totdat de juiste kandidaat gevonden is.

Affiniteit met techniek

Als tech recruiter heb je affiniteit met de techniek. Je hoeft zelf niet technisch te zijn, maar door je interesse in dit vak begrijp jij wat er nodig is bij een bedrijf en kan jij je ook inbeelden wat de wensen en verwachtingen zijn van de kandidaat.

Een dag in het leven van een tech recruiter

Deze ochtend heb je een afspraak bij de klant om te bespreken welke functie beschikbaar komt. Je vraagt naar alle taken en verantwoordelijkheden en samen stellen jullie de specificaties op. Vervolgens stel jij de vacature op en plaats je die op verschillende kanalen. Je hebt vorige week een kandidaat gesproken, en die zou mogelijk goed bij deze vacature passen. Je stelt hem gelijk op de hoogte. Na een enthousiast telefoongesprek heb je nog even tijd over, dus je besluit ook alvast een korte search te doen via LinkedIn om te inventariseren hoeveel aanbod er is op deze markt voor deze rol. Vervolgens ga je lekker lunchen met je collega’s en gezien het zonnetje schijnt maken jullie een wandeling. Na een frisse neus gehaald te hebben kijk jij in je ATS systeem en behandel je de sollicitanten van vier andere openstaande functies. Een goede dag, want je kan 5 kandidaten doorzetten naar de hiring managers. Vervolgens krijg je een reactie van je LinkedIn search vanmorgen met de vraag of je om half 6 nog even kan bellen om meer informatie te vertellen over de zojuist geplaatste vacature! Je reageert gelijk en geeft aan dat je om half 6 diegene opbelt, leuk! Vervolgens heb je een meeting met collega’s en bespreken jullie de open vacatures en gesproken kandidaten van afgelopen week. Dat doen jullie 1x per week, want gezien jullie allemaal technische profielen zoeken, kunnen jullie elkaar vaak helpen door kandidaten uit te wisselen. Na de meeting werk jij je mails nog bij en stapt in de auto naar huis. Vanuit huis bel jij de kandidaat nog even op die terug zou bellen, en hij is helemaal enthousiast. Dat zou zomaar een match kunnen zijn. Je bent blij, want je hebt binnen een dag al 2 potentiële kandidaten op het oog voor je nieuwe vacature. Top!

‘Know your roles and fields when recruiting for a project engineer. Dare to ask!’

Arjan Beemster Tech recruiter

‘Never hire someone who knows less than you do about what he’s hired to do.’

Deveney Fermont Tech recruiter

Salaris tech recruiter

Het gemiddelde bruto jaarsalaris van een tech recruiter is €42.086,-. Daarnaast wordt er vaak veel tijd geïnvesteerd in opleiding en wordt je ook meegenomen op de werkvloer om het technische vakgebied beter te begrijpen. In deze sector worden ook regelmatig bonusstructuren toegepast.

Volledig rapport over salarissen

Aan de slag!

Wil je meer weten over de mogelijkheden om bij of via ons te werken als tech recruiter? Bekijk de mogelijkheden!

Onze vacatures