De belangrijkste trends en uitdagingen binnen Strategische Personeelsplanning

Het is je natuurlijk niet ontgaan, de markt is ontzettend krap en het is lastig de juiste persoon te vinden voor de job. Personeelsplanning is een belangrijk onderdeel van het HR-beleid van elke organisatie. Het is het proces van het in kaart brengen van de huidige en toekomstige personeelsbehoeften van een organisatie en het ontwikkelen van een strategie om aan die behoeften te voldoen. Het leuke van ons vak is dat wij dagelijks in contact zijn met HR-professionals en alles te horen krijgen over successen en uitdagingen op het gebied van Strategische personeelsplanning. Zonde om al deze inzichten bij ons te houden, daarom nemen we je in deze blog uitgebreid mee in de volgende onderwerpen: diversiteit en inclusiviteit, personeelsverloop, personeelsplanning en personeelsbehoefte voor de toekomst. 

Diversiteit en inclusiviteit

Één van de belangrijkste trends in personeelsplanning is het belang van diversiteit en inclusiviteit. Diversiteit verwijst naar de verschillende kenmerken van mensen, zoals hun leeftijd, geslacht, etniciteit, religie, seksuele geaardheid, enzovoort. Inclusiviteit verwijst naar het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt, ongeacht hun verschillen.
Diversiteit en inclusiviteit hoeft volgens professionals niet per se het hoofddoel te zijn van personeelsplanning, maar zou een natuurlijk gevolg moeten zijn van het vinden van de geschikte en juiste persoon voor de rol. Dit is een belangrijke observatie. Het moet dus niet gezien worden als een doel op zich, maar als een middel om de prestaties van een bedrijf te verbeteren. Door een diverse en inclusieve werkomgeving te creëren, kunnen bedrijven een betere weerspiegeling zijn van de samenleving en kunnen ze hierdoor beter inspelen op de behoeften van hun klanten en werknemers.

Personeelsverloop

Altijd een belangrijk thema en als organisatie ontkom je er niet aan: personeelsverloop. Personeelsverloop kan een grote kostenpost zijn voor een organisatie en het kan ook leiden tot een verlies aan kennis en ervaring. Het is natuurlijk onmogelijk om dit volledig te voorkomen, maar er zijn wél genoeg manieren om dit verloop zo veel mogelijk te beperken.

Het is belangrijk om feedback te verzamelen van de medewerkers die de organisatie verlaten. Dit kan helpen om te begrijpen wat de redenen zijn voor het verloop en om maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Wanneer er een patroon volgt in de redenering van de medewerkers die de organisatie verlaten, is het natuurlijk een must om hier zo goed mogelijk op te acteren. Daarnaast is het altijd belangrijk om bij een hoog verloop in gesprek te gaan met de huidige werknemers. Als organisatie wil je voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt en juist focussen op het werkgeluk van jouw collega’s.

Personeelsplanning: voor nu en de toekomst

Personeelsplanning is een continu proces dat rekening houdt met de veranderende omstandigheden van een organisatie. Goede en slechte tijden, ze zullen allemaal voorbijkomen en wel zo fijn daar dan op voorbereid te zijn. Een belangrijk onderdeel is dan ook het personeel op de juiste tijd én plek te hebben om eventuele problemen gelijk op te kunnen pakken. Strategische personeelsplanning is verder ook belangrijk om te kunnen inspelen op veranderingen in de markt en de economie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het inzetten van recruiters die deze behoeftes kunnen meten en hierop kunnen anticiperen.

Even concreet…

Oké, best wat tekst. Maar waar het eigenlijk op neer komt:

  • Diversiteit en inclusiviteit hoeft niet het hoofddoel te zijn van een werving, maar een natuurlijk vervolg van wat er nodig is;
  • Investeer in de ontwikkeling van medewerkers, zodat zij mee kunnen groeien met de organisatie;
  • Verzamel feedback van medewerkers die de organisatie verlaten om patronen te erkennen en personeelsverloop te verminderen;
  • Gebruik strategische personeelsplanning om te kunnen inspelen op veranderingen in de markt en de economie;
  • Inventariseer vaardigheidstekorten om de juiste opleidingen en ontwikkelingsinitiatieven te kunnen opstellen.

Diversiteit en inclusiviteit, personeelsverloop, personeelsplanning en personeelsbehoefte zijn belangrijke trends in HR en dus een organisatie. Door aandacht te besteden aan deze trends, kunnen organisaties hun personeelsbeleid verbeteren en de prestaties van hun organisatie verhogen.

Wil jij dit ook, maar weet je niet precies hoe je dit moet aanvliegen? Kijk eens bij onze HR Solutions of klik op onderstaande button en wij helpen je graag op gang!

De leukste banen binnen recruitment

Werken bij Timetohire

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Klik hier om te zien welke functie jij bij ons kan vervullen.

Onze Vacatures