Salaris recruiters is flink gestegen. Wat bied je een recruiter in 2022?

Fleur Aalbrecht & Sebastiaan Cové

Je hebt de juiste kandidaat gevonden als recruiter of recruitment consultant, maar loopt tegen een probleem aan: welk salaris past het best bij je nieuwe collega? Deze fase van het werving-en-selectieproces kan aardig lastig zijn en de kans dat jij en de recruiter in spe een andere definitie van een ‘passend loon’ hebben, is aanwezig. Wat bied je een goede recruiter tegenwoordig, wat zijn de verschillen tussen regio’s en junior- en seniorsalarissen en hoe zit het eigenlijk met het verschil tussen recruitment consultants aan bureauzijde en corporate recruiters?

Bij Timetohire zijn we dagelijks in contact met tientallen recruiters en krijgen we vaak de vraag vanuit opdrachtgevers wat reëel is om te bieden. Een eenduidig antwoord is er niet, er zijn tal van factoren om rekening mee te houden. Het gaat tegenwoordig niet alleen om het salaris bij de meeste recruiters. We nemen ze even met je door!

Lokale loonverschillen

Om te beginnen zie je lokaal grote verschillen als het gaat om salarissen van recruiters. Zo is er een enorm verschil tussen de Randstad en de rest van Nederland. In Amsterdam verdien je bijvoorbeeld als recruitment manager per jaar zo’n 20.000 euro meer dan in andere delen van ons land. Dit behoorlijke verschil is grotendeels te verklaren door de hogere woonlasten die je hebt als je in de Randstad woont. Het leven is duurder, dan mag er ook meer op je bankrekening gestort worden.

Wil je real-time inzicht in je eigen situatie? Doe de Salarischecker voor Recruiters en ontvang direct een uitgebreid rapport waarin we jou hebben vergeleken met honderden andere Recruiters peers.

Salarissen recruitment consultants

Als we kijken naar een senior bureaurecruiter in Amsterdam, wordt er aan basissalaris per jaar tussen de 50.000 en 60.000 euro verdiend. Dit wordt aangevuld met flinke bonussen, waardoor het salaris kan oplopen tot 100.000 à 150.000 euro per jaar. Wanneer je als senior recruitment consultant elders in ons land werkt, verdien je aan basissalaris tussen de 42.000 en 55.000 euro per jaar, wat dus aanzienlijk minder is. Ook hier wordt met bonussen gewerkt, maar deze zijn lager dan in de hoofdstad en omstreken. Bovendien worden ze vaak hoger naarmate je langer voor de organisatie werkt en je salaris oploopt.

En dan hebben we ook junior bureaurecruiters natuurlijk. Het standaard startsalaris aan bureauzijde in Nederland is tussen de 26.000 en 30.000 euro per jaar. Het salaris wordt daarna verhoogd wanneer de recruitment consultant promotie maakt. Deze loonsverhoging wordt meestal gebaseerd op de omzet die iemand gerealiseerd heeft. Wanneer je als junior bij een typisch Engels recruitmentbureau gaat werken, zijn de salarissen ook weer behoorlijk anders. Wanneer je daar met ongeveer twee jaar ervaring binnenkomt, kun je rond de 42.000 euro per jaar verdienen en loopt je bonus op tot 20.000 à 30.000 euro per jaar.

Salarissen corporate recruiters

Werk je als corporate recruiter, dus als vaste recruitment professional voor een organisatie, dan is het weer een ander verhaal. In Amsterdam kun je als senior een basissalaris tussen de 60.000 en 70.000 euro per jaar verwachten, en in de rest in Nederland zit je zo rond de 55.000 euro. Als junior bij een corporate zit je op een jaarsalaris tussen de 26.000 en 30.000 euro. In Amsterdam ligt dit eerder rond de 40.000 euro. Ter vergelijking: volgens LinkedIn Salary verdient de gemiddelde corporate recruiter in de Randstad 3380 euro bruto per maand, wat neerkomt op zo’n 44.000 euro als basissalaris per jaar.

Benieuwd of jouw salaris nog past bij jouw kennis en werkervaring? Check het met de Salarischecker!

Money talk

Wat is nu eigenlijk essentieel om in huis te hebben als werkgever wanneer je een nieuwe werknemer binnen wilt halen? En hoe verzeker je jezelf van een winnend proces? Als eerste is het aan te raden vroeg te achterhalen wat belangrijk is voor die ene kandidaat. Kom erachter wat zijn drijfveer is voor een eventuele overstap. Daarnaast weet je potentiële collega net als jij hoe het spelletje van onderhandelen werkt. Kom daarom direct met een duidelijk en decent aanbod. Vind je dit toch lastig? Het inschakelen van een Rec2Rec specialist als adviseur in dit proces is geen gek idee. Deze specialist weet precies wat reëel is, behartigt de belangen van beide partijen en kent de fijne kneepjes van het vak.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook is het een goed idee verder te kijken dan het loon. Bedenk dat vooral de nieuwe generatie moeilijk te triggeren is. Salaris is belangrijk voor deze generatie recruiters, maar secundaire arbeidsvoorwaarden spelen misschien nog wel een grotere rol. Ook zijn te veel gedragsregels en in beton gegoten procedures iets waar zij voor achteruit deinzen. Ze hechten veel waarde aan vrijheid en uitdagingen. Kom dus met nieuwerwetse voorwaarden, zoals flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden. Een van onze opdrachtgevers is momenteel bezig met het testen van een vierdaagse werkweek aan de bureauzijde. Een initiatief dat de gemiddelde millennial naar verwachting wel kan waarderen.

Wil je meer weten over de juridische kant? Check dan onze podcast over Arbeidsrecht! Of luister onze volledige podcast serie op SpotifyGoogle of Listen Notes.

Toekomstperspectief recruiters

Samengevat zijn de salarissen van een senior recruiters in het hele land vaak aan de hoge kant en beginnen de juniors relatief laag. Daar tegenover staat dat het toekomstplaatje voor startende recruiters er rooskleurig uitziet. Een junior die drie jaar terug met 1750 euro per maand begon, zit nu meestal rond de 2300 euro per maand. Dat is een stijging van 31,4%! Niet gek, menen wij.

Doe nu zelf de Salarischecker!

Geschreven door Fleur Aalbrecht, Corporate Recruitment Manager & Sebastiaan Cové, Recruitment Succes Manager

De leukste banen binnen recruitment

Werken bij Timetohire

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Klik hier om te zien welke functie jij bij ons kan vervullen.

Onze Vacatures