Angst is een slechte raadgever, Vast contract in corona tijd.

De coronacrisis heeft een grote impact op de beweging op de arbeidsmarkt. Veel werknemers nemen in deze tijd van crisis liever het zekere voor het onzekere. Waarom zou je je vaste contract opzeggen als je vervolgens het risico loopt om bij een andere werkgever afgewezen te worden of geen contractverlenging aangeboden krijgt? Klinkt logisch, maar is dit eigenlijk wel het geval, of is het nog helemaal niet zo slecht gesteld met de arbeidsmarkt?

In tijden van crisis letten bedrijven meer op hun uitgaven, en zou het goed kunnen dat zij voorzichtiger zijn met het verlengen van (vaste) contracten of het aannemen van nieuwe mensen. Werknemers worden voorzichtiger en blijven vaker bij hun huidige werkgever. Dit leidt tot minder beweging op de arbeidsmarkt. In vergelijking met vorig jaar is de arbeidsmarktactiviteit gedaald met 93.000. Ook vinden er minder baanwisselingen plaats in het derde kwartaal, namelijk 32.000 personen minder ten opzichte van het derde kwartaal in 2019.

Sebastiaan van den Meiracker, Recruitment Specialist bij Timetohire, ziet ook terug dat veel kandidaten hun vaste contract niet willen opgeven uit angst dat ze ergens anders niet aan de bak komen. Hij krijgt vaak van kandidaten te horen dat zij onzeker zijn over het feit dat zij niet weten hoe het met de crisis gaat lopen. Zij zeggen goed op hun plek te zitten en geen behoefte te hebben aan een gesprek bij een andere werkgever.

Als we kijken naar de ontwikkelingen in de markt zou je bevestiging kunnen vinden voor deze angst. Tijdens de eerste golf heeft er bij veel organisaties een reorganisatie plaatsgevonden. Het aantal werknemers dat een vast contract aangeboden kreeg daalde in het tweede kwartaal van 2020 en ook het aantal nieuwe werknemers dat direct een vast contract kreeg daalde. Echter, dit waren beide minimale dalingen van slechts 1%.

Uit ervaring blijkt echter dat het nog niet zo slecht gesteld is. De bovengenoemde percentages zijn nog steeds hoog in vergelijking met de voorgaande jaren. Het aantal baanvinders dat direct een vast contract aangeboden krijgt ligt op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van 2019. Ook zit er weer een stijgende lijn in het herstel van de arbeidsmarkt voor zowel directe werkgevers als bemiddelaars. Bureaus zijn weer op grotere schaal aan het aannemen, en zitten daarmee weer bijna op pre-lockdown niveau. Het aantal openstaande vacatures ligt op meer dan 300.000 en blijft voor zowel bemiddelaars als directe werkgevers stijgen.

Paco de Heij, Teamlead Rec2rec bij Timetohire, ziet dat er aan de kant van bedrijven weer meer vraag is naar recruitment professionals. Met name in de eerste golf is een grote verandering te zien in het aantal tijdelijke contracten dat niet verlengd werd en daalde het aantal vacatures. Bedrijven wisten toen niet wat ze te wachten zou staan, waardoor zij voor de zekerheid werknemers hebben laten gaan.

Deze werknemers zijn nu echter weer hard nodig, wat weer heeft geleid tot een stijging in de werving ten opzichte van de eerste golf. Bovendien gaat de concurrentie ook door met werven, dus volgen andere bedrijven ook. “Stilstaan heeft ook geen zin”, zegt Paco.

Ook verschilt het sterk per markt hoe groot de behoefte aan nieuw talent is. In sommige markten is het wat rustiger geworden, maar volgens Paco “ontwikkelen juist de schaarse branches zich nog steeds enorm, waardoor daar juist nu veel recruitment professionals nodig zijn”.

Bedrijven die een vacature plaatsen hebben hier goed over nagedacht, en deze zijn voor de lange termijn. Op het moment dat een bedrijf een vacature plaatst heeft het de intentie om die te vervullen. Ook is er een aantal bedrijven dat kandidaten direct een vast contract aanbiedt om de onzekerheid weg te nemen.

De uitbraak beïnvloedt met name de manier waarop we werken, niet wat bedrijven nodig hebben. Het wervingsproces blijft cruciaal en vacatures moeten vervuld worden.

Ondanks het feit dat de Coronacrisis een grote impact op de arbeidsmarkt heeft gehad, is er geen reden voor onrust en staat deze nog steeds erg sterk.

Wil jij meer uit je recruitment halen, data inzichtelijk maken of meer slagkracht met het sourcen van lastige profielen? Of ben je opzoek naar nieuw top talent? Kom erachter hoe wij jou kunnen helpen! Klik hier.

De leukste banen binnen recruitment

Werken bij Timetohire

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Klik hier om te zien welke functie jij bij ons kan vervullen.

Onze Vacatures