Maak van Referral Recruitment een succes

Door Fanny Struikenkamp

Het is een steeds vaker gehoorde term in ons mooie vak: Referral Recruitment. Maar wat weten we hier eigenlijk al van?

Referral recruitment. Deze term duikt steeds vaker op in onze prachtige branche, maar waar staat het precies voor? Wanneer wij ons Engelse woordenboek er op naslaan komen we uit bij ‘doorverwijzen’. Prima vertaling, maar het zegt nog weinig over wat het om het lijf heeft of wat je er aan hebt. Eigenlijk komt het er op neer dat het eigen netwerk van de medewerkers wordt ingezet om met de juiste kandidaten op de proppen te komen. Hieronder volgen een aantal statistieken:

30% van de baanwisselingen in NL worden teweeggebracht door Referral Recruitment.

De ideale kandidaat vinden vergt vaak zeeën van tijd. Jij als recruiter weet dat als geen ander. Daarom is het zo waardevol om juist deze methode aan te wenden om je team uit te breiden. Zo bereik je zelfs de passieve kandidaten die iets meer aansporing nodig hebben om zich geroepen te voelen te reageren.

Referral Recruitment is voor meer dan de helft van de organisaties van belang.

Deze methode is niet alleen tijdbesparend, maar brengt ook een kostenreductie met zich mee en de voorselectie wordt alvast voor je gedaan. Dit levert over het algemeen ook betere kandidaten op, omdat je collega’s niet zomaar iemand zullen aanbevelen. Zo haal je pas echt waardevolle ambassadeurs binnen voor je bedrijf!

27% van de aannames van Referral Recruitment is een outperformer. Dit is t.o.v 25% van hires via LinkedIn.

Dit zijn de mensen die je binnen wilt halen. Want ze gaan altijd net een stap verder dan wat van ze gevraagd wordt en presteren daarmee-het woord zegt het al- beter dan de rest. Je denkt misschien dat die 2% te verwaarlozen is maar desalniettemin kan dat net het verschil maken! Jij krijgt ze ongetwijfeld ook wel eens binnen: de berichten van onbekenden die pretenderen de perfecte baan voor jou te weten, terwijl ze jou en je ambities niet kennen. Dat is wel anders binnen je eigen netwerk. Zij zijn wel op de hoogte van wat bij je past en of de bedrijfscultuur  waarin je terecht zou komen een match zou zijn. Zo schat jij anderen binnen jouw eigen netwerk ook veel beter in. En daar zit nu juist de enorme tijdswinst in.

89% van de bad hires zijn het resultaat van een culturele misfit.

En daar hangt ook nog eens een  flink prijskaartje aan. Zo kost een ‘bad hire’ gemiddeld rond de 10.000 euro. Dat soort bedragen wil je niet alleen serieus nemen, maar natuurlijk liever helemaal voorkomen.

46% van de hires via Referral Recruitment tegenover 33% van de hires via de eigen website blijven langer dan een jaar in dienst.

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om in te zien  dat dat enorm voordelig is. Omdat nieuwe collega’s niet alleen even tijd nodig hebben om zich als een vis in het water te voelen bij jou op de werkvloer is het wel zo prettig dat ze na een jaar nog steeds blijven doen.

Onze ervaringen spreken dit niet tegen. 38% van onze nieuwe collega’s hebben wij te danken aan referral recruitment. Dat heeft ons de nodige tijd bespaard maar ook onze bedrijfscultuur-waar wij veel waarde aan hechten die authentiek te houden- enorm versterkt.

Hieronder een mooi voorbeeld:

Wij hadden het geluk dat vorig jaar een van onze collega’s een parel opdook uit het eigen netwerk. Met onze eigen hengel uitgooiend op LinkedIn was dat zeker niet gelukt, want uit de berichten die zijn mailbox overspoelden had hij nooit de onze eruit gevist. En dat niet alleen de match ideaal was wat betreft zijn hard skills werd wel bewezen toen ook de match van z’n persoonlijkheid en bedrijfscultuur ervoor zorgden dat hij meteen weer iemand aan wist te dragen. Zo werd hij van referral zelf refferee.

Natuurlijk is dit voor ons ook geen dagelijkse kost. Het is immers niet onze core business. Maar dat betekent juist dat het voor de Corporate Recruiter van belang is dit onder de aandacht te houden. Om dat voor elkaar te boksen hebben we de beste tools opgeduikeld om daar aan bij te dragen.

Wij zijn een startup en deinzen dus niet bepaald terug voor een zoektocht via Google waar het aanbod aan informatie er niet om liegt! Het is daarbij wel onontbeerlijk om eerst helder krijgen wat je precieze doel is op voorhand. Bij ons draaide het allemaal om de tijdsbesparing voor de Corporate Recruiter en de kwaliteit van je nieuwe aanwinsten. Ook het zorg dragen voor de continuïteit op het gebied van de nieuwe aanwas van referrals.  Toen kwamen we bij onze selectie uit op leveranciers die we meenamen in onze quest. Dat vergde heel wat gedachtenuitwisseling en gras dat ondanks de grote droogte dan maar groen geverfd moest worden , maar uiteindelijk hebben we besloten dat tools niet onze best way forward zijn op het moment.

Dat geldt overigens niet voor de grotere bedrijven en bij het aannemen van grotere groepen mensen. Als startup zijn wij nog niet toe aan grote wervingscampagnes, aangezien die nu door medewerkers zelf gedaan kunnen worden. Jammer voor ons, want robotisering juichen wij van harte toe als het gaat om het makkelijker of efficiënter maken van het werk, maar we zitten hier niet voor niks. Waar wij in uitblinken is het vinden van de juiste persoonlijkheid tussen de regels door. Zodat we dat vervolgens kunnen uitvragen in een gesprek of aan de telefoon. Juist dat maakt rec2rec zo bijzonder! Hierbij maken wij ook gebruik van het Recruitment Success Framework.

Een goede toevoeging wat ons betreft is wel het spelelement bij Referral Recruitment. Dat helpt ontzettend bij het onder de aandacht krijgen én houden ervan bij collega’s. Bovendien wordt het er stukken leuker van als je mooie prijzen kunt winnen. Ons plan de champagne staat alvast koud, naast de gympen die we nodig hebben om hard te kunnen lopen. Want dat is wel nodig bij Referral Recruitment als je er tenminste succes mee wilt boeken.

Wij nodigen iedereen uit op gesprek bij Timetohire wanneer het gaat om referrals. En naast een financiële beloning hebben we ook een puntensysteem in het leven geroepen. Wanneer je iemand aandraagt mag je draaien aan ons befaamde Rad van Referral. En voor ieder onderdeel van het proces ontvang je weer punten. Niet alleen draaien is leuk maar de prijzen zijn ook niet mis! Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een nieuwe fiets, poloraid camera of een nieuwe plant in huis. Of een high wine met je favoriete collega! Zelfs een blinkend schone auto behoort tot de mogelijkheden. En je dingt ook nog eens mee naar kwartaalprijzen als een koptelefoon of een festival ticket (buiten corona-tijd wellicht een uiterst aanlokkelijke optie). Reken maar dat al dit moois zeker aanzet tot het aanboren van ieders netwerk. Zelfs wanneer de economie flink op zn grondvesten schudt zoals in de afgelopen maanden.

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur, ons referralprogramma of gewoon kennis maken? Neem contact op en wij zetten jouw koffie alvast klaar!

Don't want to miss anything?

Stay up to date

We love to share our insights from the recruitment world with you. Sign up in order to receive our newsletter.

Sign up